Konvektion och strålningsvärme


Strålningsvärme 

Strålning är värmeavgivning som osynligt ljus. Dessa strålar går genom luften tills de träffar ett material som absorberar dem.Materialet blir då varmare. Denna typ av uppvärmning fungerar bra i rum med hög takhöjd,i dragiga hus och där man vill ha snabb och direkt värme från eldstaden. 


Vid placering av möbler och övrig inredning bör man tänka på att temperaturen kan bli mycket hög nära eldstaden. Man kan använda fristående skärmar för att stoppa värmestrålningen i vissa riktningar. 


Konvektionsvärme

Konvektionsvärme uppstår när luften runt kaminen blir varm,utvidgar sig och stiger uppåt.Om kaminen har konvektionskammare (paneler på sidan med öppningar uppåt och nedåt), värms luften mellan kaminen och panelerna upp fortare. Den varma luften stiger och för värmen runt i rummet.Varmluften som samlas under taket kan enkelt föras ner till golvet med en takfläkt. Det tar litet längre tid för rummet att varmt med konvektionsvärme,jämfört med strålningsvärme. 


Både konvektion och strålningsvärme 

De allra flesta eldstäder arbetar med en kombination av strålning och konvektion. På framsidan av produkter med glasdörr strålar värmen från elden genom glaset. På baksidan finns vanligen konvektionsplattor monterade för att skydda väggen. Det är oftast konstruktionen på produktens sidoväggar som avgör om den betecknas som strålnings- eller konvektionsspis. I verkligheten är nästan alla produkter en kombination. 


Vad är fördelen med konvektion resp. täljsten/kakel? 

Konvektionssystemet ger en god luftcirkulation omkring kaminen, vilket ger en bra värmefördelning i rummet. Täljstens-/kakelbeklädnad lagrar värmen och ger en stabil värme långt efter eldningen.